26 & 27 februari 2025 : Nekkerhal Mechelen

Productgerichte versus procesgerichte didactiek

Didactiek wordt vaak vereenzelvigd met het kiezen van een goede methode. Maar didactiek is veel meer dan dat. Leren en onderwijzen zitten ingebakken in je visie op onderwijs, die zich uit in doelstellingen voor de lespraktijk. Dat zijn vertalingen van officieel opgelegde eindtermen of leerplannen. Maar opvoedingsprojecten en schoolcultuur en ook je eigen persoonlijkheid als leraar zorgen uiteindelijk voor de concrete leerdoelen. Uiteraard moet je na het lesproces ook nagaan en toetsen of de doelen zijn bereikt. Als je doelen formuleert moet je ook rekening houden met de beginsituatie van de leerlingen, zoals hun begaafdheid, hun thuismilieu, hun motivatie, en de omgevingsfactoren van de school. Pas dan ben je klaar voor het kiezen van methodes, inbegrepen de beschikbare al dan niet elektronische leermiddelen. Van op afstand zie je twee benaderingen: een productgerichte een procesgerichte waarbij je een evenwicht van de twee benaderingen nodig hebt, In deze lezing kan je zien hoe die ingrepen van onder meer eindtermen, allerlei opgelegde toetsen en zeker van de nieuwe centrale toetsen impact hebben op je didactische aanpak in doelstellingen, evaluatie, methodes en leermiddelen. Tegelijkertijd krijg je suggesties hoe je het evenwicht in de richting van een procesbenadering kan herstellen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

*KO = kleuteronderwijs; LO = lager onderwijs; SO = secundair onderwijs; HO = hoger onderwijs; VO = volwassenenonderwijs; BULO / BUSO = buitengewoon onderwijs

Scroll naar top

NIEUW: de Sett app!

We stellen je met trots de Sett app voor, een platform met vele mogelijkheden voor jou als bezoeker van Sett! 

Bekijk er het programma, plan je eigen agenda en ontvang notificaties. Ontdek er ook de exposantenlijst, producten & innovaties en het beursplan in een handige digitale weergave!