Sett sprak met Natalie Reynders, pedagogisch ICT-coördinator
Natalie Reynders is een freelance nascholer ICT voor het onderwijs. Maar Natalie staat ook als leerkracht Frans en Nederlands als Tweede Taal voor de klas aan het PCVO Moderne Talen. Als Pedagogisch ICT-coördinator ondersteunt ze collega’s en cursisten op vlak van digitalisering.
Welkom Natalie! Ik heb gehoord dat je ook nascholingen Canva geeft en dat je een fervent Canva-gebruiker bent? Wat is Canva nu precies?
Natalie: Canva is een gratis online platform waarmee je op een eenvoudige en snelle manier grafische ontwerpen kan maken voor je lessen. Denk aan posters, presentaties, werkblaadjes, en zelfs video’s. Het platform biedt duizenden kant-en-klare sjablonen specifiek voor het onderwijs, maar je kunt ook je eigen ontwerpen maken of bestaand lesmateriaal een nieuwe look geven. Wat ik bijzonder handig vind, is dat je je eigen foto’s, illustraties en afbeeldingen kunt toevoegen, maar ook kunt kiezen uit een enorme bibliotheek van meer dan 60 miljoen afbeeldingen en elementen. Canva heeft zelfs AI-functionaliteiten die verrassende mogelijkheden bieden voor leerkrachten. Je hoeft dus het warme water zeker niet opnieuw uit te vinden.
Dat klinkt indrukwekkend! Hoe gebruik je Canva precies in de klas?
Natalie: Canva is echt een handige tool omdat het je lesmateriaal aantrekkelijker en interactiever maakt. Ik gebruik het bijvoorbeeld om werkbladen, posters en flashcards te ontwerpen. Voor presentaties baseer ik me op bestaande sjablonen om nog sneller een knappe presentatie in elkaar te boksen. De presentatie kan ik dan in 1 klik omtoveren tot een video, een kant-en-klaar audiofragment toevoegen en dan deel ik deze met de cursisten.
Bijvoorbeeld, voor een les over ‘Reizen naar Toulouse’ heb ik werkbladen ontworpen die aansluiten bij het thema. Door gebruik te maken van Canva’s sjablonen en iconen, kon ik snel een mooi vormgegeven werkblad maken in een ‘Franse stijl’. De afbeeldingen haalde ik uit de databank, of ik liet AI er een aantal ontwerpen en inhoudelijk riep ik ook de hulp in van AI om gepaste vragen te formuleren. Ook heb ik voor een les over woordenschat een reeks flashcards ontworpen met afbeeldingen en korte beschrijvingen van de nieuwe woorden.
Zijn er specifieke lessen waarbij je Canva gebruikt hebt voor presentaties?
Natalie: Zeker! Een presentatie maken kan best wel tijdrovend zijn, maar door te vertrekken van een bestaand sjabloon win je heel wat tijd. Ook kan je je leerlingen samen aan een presentatie laten werken.
Dus Canva heeft ook een meerwaarde voor de leerlingen zelf?
Natalie: Zeker! Canva helpt leerlingen om hun digitale vaardigheden te versterken. Ze kunnen bijvoorbeeld hun project presenteren in een poster, een presentatie of zelfs een website. Daarnaast kunnen ze ook samenwerken aan hun digitale projecten, bijvoorbeeld samen een poster of een presentatie ontwerpen. Omdat Canva het mogelijk maakt om in real-time samen te werken, kunnen ze elkaars werk direct bekijken en feedback geven. En ieder zet zijn eigen talenten in de verf. De ‘techneuten’ in de klas zorgen voor de lay-out en de vormgeving, terwijl andere cursisten zich meer focussen op de inhoud. Als leerkracht hoef je de tool zelf niet tot in de puntjes onder de knie te hebben, want Canva is zo intuïtief en laagdrempelig dat het hen stimuleert om samen naar een geschikte oplossing te zoeken. Het mooie is dat ze in Canva al doende leren. Dit proefondervindelijk leren zorgt voor een dieper begrip. Het is echt een veelzijdige tool.
Dat klinkt als een waardevolle leerervaring! Heb je ook voorbeelden van hoe Canva gebruikt wordt voor de klasorganisatie of sfeer?
Natalie: Ja, je kan Canva bijvoorbeeld ook inzetten om het klaslokaal te personaliseren. Voor het begin van het schooljaar kan je banners en posters maken met de namen en foto’s van de leerlingen om ze welkom te heten. Dit geeft meteen een persoonlijke touch aan het lokaal. Ook kan je verjaardagskaartjes voor de leerlingen ontwerpen, die je snel kan aanpassen met hun naam en favoriete kleuren. Voor een schoolproject kan je in Canva uitnodigingen en flyers ontwerpen. En zelfs voor feedback gebruik ik Canva, met exit-tickets en badges. Als het mooi oogt, werkt het ook motiverend. Het verhoogt de betrokkenheid van zowel de leerlingen als hun ouders. Zelfs volwassen cursisten reageren hier heel enthousiast op.
Hier lijkt me dan toch een prijskaartje aan te hangen?
Natalie: Toch niet, Canva is gratis voor zowel leerkrachten als leerlingen via een speciale Canva for Education-account, dat toegang geeft tot alle premium functies. Het platform is ontzettend gebruiksvriendelijk, dus je hoeft niet zo digitaal vaardig te zijn om ermee aan de slag te gaan. Daarnaast kun je in real-time samenwerken met collega’s, en er is een enorme bron aan creatieve ideeën, tips en tutorials beschikbaar. Kortom, Canva inspireert niet alleen mij als leerkracht, maar ook mijn cursisten. Ook zonder Edu-account, met de gratis versie dus, kom je al een heel eind verder.
Dat klinkt als een geweldige toevoeging aan het lesgeven. Bedankt voor het delen van jouw ervaringen met Canva!
Klaar om aan de slag te gaan?
Ontdek de Canva tutorials van Natalie hier: